Pageviews, time on page, scroll length, … Iedere nieuwsredactie in Vlaanderen verzamelt geanonimiseerde data over online nieuwsgebruik(ers), oftewel (audience) metrics. Met behulp van zulke data slagen nieuwsredacties er onder meer in om te ontdekken welke thema’s onlinelezers interesseren, welke titels een breed publiek aanspreken of hoeveel tijd onlinelezers aan een artikel wijden. Maar journalisten worstelen met het gebruik van zulke data op de redactievloer.

9 thema's over audience metrics

Aan de hand van twintig diepte-interviews met journalisten, nieuwsmanagers, data-analisten, … bracht ‘Mee met journalistieke metrics’  in kaart wat de struikelblokken en uitdagingen zijn rond het gebruik van zulke audience metrics door journalisten die werken voor geschreven media. Wat blijkt? Er bestaan negen thema’s waarbij audience metrics een belangrijke rol spelen. En daarbij bestaan er best wat vragen over hoe audience metrics benut worden. Ontdek de 9 thema's hieronder. In het onderzoeksrapport lees je meer over wat de thema's precies inhouden.

Stand van zaken over het gebruik van audience metrics.

Lees meer in het rapport op pagina 16.

Evolutie in het gebruik van audience metrics. 

Lees meer in het rapport op pagina 17.

De visie op audience metrics.

Lees meer in het rapport op pagina 18.

De doelstellingen die audience metrics helpen te bereiken.

Lees meer in het rapport op pagina 19.

Hoe informatie over audience metrics gedeeld wordt.

Lees meer in het rapport op pagina 20.

Bestaan er nuttige audience metrics?

Lees meer in het rapport op pagina 22.

De attitude ten aanzien van audience metrics.

Lees meer in het rapport op pagina 24.

De frustraties, bezorgdheden en gevaren inzake audience metrics.

Lees meer in het rapport op pagina 25.

Een tool? Een spel!

Op basis van die inzichten ontwikkelde ‘Mee met journalistieke metrics’ een tool. En die komt in de vorm van een kaart- en debatspel: ‘Persmachine’. Dat spel daagt spelers onder meer uit om met elkaar in discussie te treden over de (on)zin van audience metrics.

Hoe? Door spelers te confronteren met stellingen over het gebruik van audience metrics. Door hen te vragen of ze het (on)eens zijn met deze manier van werken. En door te eisen dat spelers hun mening verdedigen tegenover de andere spelers.

Het doel? Spelenderwijs het debat over audience metrics aanzwengelen en de kennis van journalisten over zulke data versterken. Zo komt dit onderzoek tegemoet aan het grootste struikelblok van journalisten, hoofdredacteurs en andere redactionele medewerkers.

Tegelijkertijd levert dit onderzoek een bouwsteen voor journalistiek onderwijs. Ook docenten aan hogescholen, universiteiten en andere opleidingscentra kunnen ons spel inzetten om de kennis van toekomstige journalisten over audience metrics te verbeteren.

Feedback en aanpassen

‘Mee met journalistieke metrics’ maakte gebruik van een iteratief proces. Dat betekent dat een product – het spel – ontwikkeld wordt in samenwerking met het werkveld: aan de hand van gebruikerstesten met journalisten, hoofdredacteurs en andere redactiemedewerkers verzamelde het onderzoeksteam feedback op de inhoud van het spel, het spelverloop, de puntentelling, etc. Die feedback gebruikte ‘Mee met journalistieke metrics!’ om (de informatie in) het spel verder af te stemmen op de vragen, noden, input, … van het werkveld. Op die manier maakte dit onderzoek niet alleen een spel vóór het werkveld, maar ook mét het werkveld.

Die manier van werken is ontstaan in het human-centered design, waarbij de ‘double diamond’ of dubbele diamant als ontwerpprincipe (zie afbeelding) gebruikt wordt.

De eerste fase (‘research’) houdt in dat er een probleem wordt vastgesteld en dat dit probleem ten gronde onderzocht wordt. Vervolgens ga je een (behapbare) scope kiezen, om (een deel van) het vastgestelde probleem op te lossen. Dit gebeurt in de ‘explore/define’ fase. Het eindresultaat van deze eerste fase is een duidelijke omschrijving van het probleem (de zogenaamde ‘probleemdefinitie’).

In de tweede fase ga je, als onderzoeker, op zoek naar verschillende, mogelijke oplossingen voor het probleem. Je gaat deze oplossingen ook daadwerkelijk testen (‘develop/test’) bij de doelgroep die je wil bereiken. In deze eerste fase hou je dus opnieuw veel opties open: een veelheid aan ideeën wordt getest. Uiteindelijk kies je de oplossing die volgens jou het beste aan de noden van je doelgroep beantwoordt. Die oplossing ga je vervolgens iteratief uitwerken, waarbij je telkens feedback vraagt van je doelgroep om je prototype bij te sturen (‘deliver/listen’) en na enkele dergelijke iteraties te landen bij je finale oplossing.

Dit onderzoek heeft deze twee grote fasen – research & design – gevolgd. Lees meer over deze methodologie, de negen thema’s en het spel in het onderzoeksrapport.

Jouw beurt?

Alle gebruikerstesten zijn inmiddels afgerond. De feedback is inmiddels verwerkt. En het spel is inmiddels afgewerkt. Het is dan ook jouw beurt om uitgebreid kennis te maken met de manier waarop audience metrics ingezet worden op Vlaamse nieuwsredacties. Wil je een exemplaar van dit spel bemachtigen? Neem dan contact op met de projectleider Tomas Ooms.

Onderzoeksrealisaties en -publicaties

pdf 6

Onderzoeksrapport

Journalistieke metrics: meer dan een spel!

Maak kennis met het team

Samenwerken met ons?

Vraag onderzoek op maat aan

We helpen je graag met het formuleren van je onderzoeksvraag- en aanpak.